Logo Advocaat Bram Elyn

Veelgestelde juridische Vragen (FAQs)

Heeft u nood aan juridisch advies of zoekt u een betrouwbare partner om u te gidsen doorheen het juridisch landschap, maar heeft u nog twijfels of onbeantwoorde vragen?

Neem hieronder een kijkje in het overzicht van de meest gestelde vragen.

Hopelijk vindt u hier het antwoord waarnaar u op zoek bent.

Indien u nog steeds geen antwoord hebt op uw vraag, staat het u vrij contact op te nemen met het kantoor.

Dat is niet mogelijk. Advocaten zijn gebonden aan hun beroepsgeheim en het geheim van het strafrechtelijk onderzoek. Telefonisch kan geen zekerheid bestaan omtrent de identiteit van degene met wie de advocaat spreekt zodat hij of zij telefonisch geen details kan geven over de vaststellingen in een strafdossier.

Het is uiteraard wel mogelijk om telefonisch een afspraak te maken met het kantoor voor een persoonlijke bespreking van de stand van zaken van het dossier.

Op die vraag is geen éénduidig antwoord. Er zijn namelijk verschillende manieren om een kostenstaat op te maken.

De eerste mogelijkheid is een uurtarief. De uren die effectief werden gewerkt aan het dossier worden aan u gefactureerd.

Daarnaast is het mogelijk om naargelang het soort prestatie een variabel uurtarief dan wel een forfait per prestatie af te spreken.

Tevens bestaat de mogelijkheid om tijdens het eerste gesprek een totaalbedrag voor de volledige procedure af te spreken. Dit is dan afhankelijk van o.a. de complexiteit en spoedeisendheid.

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, zal worden nagegaan of de prestaties van het kantoor worden betaald door uw verzekeraar.

Jawel.

Het komt wel vaker voor dat iemand komt aankloppen met een juridisch probleem die niet onder de noemer strafrecht – strafprocesrecht – verkeersrecht valt.

In dat geval doet het kantoor beroep op gespecialiseerde advocaten om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen.

De communicatie blijft in dat geval verlopen via het kantoor die uw dossier stipt mee opvolgt.

Een strafrechtadvocaat verleent juridische bijstand aan verdachten en slachtoffers in strafzaken. Dit kan gaan om advies, verdediging voor de rechtbank of het indienen van een beroep.

U heeft een strafrechtadvocaat nodig als u verdacht wordt van een misdrijf, opgeroepen wordt voor een verhoor bij de politie of gedagvaard wordt voor de rechtbank. Ook slachtoffers van strafbare feiten kunnen juridische bijstand krijgen.

Bij een politieverhoor heeft u het recht om vooraf met een advocaat te overleggen. In sommige gevallen mag de advocaat ook aanwezig zijn tijdens het verhoor. Het is aan te raden om altijd eerst juridisch advies in te winnen.

Neem zo snel mogelijk contact op met een strafrechtadvocaat. Die kan uw dossier bekijken, uitleg geven over de procedure en uw verdediging voorbereiden.

Ja, in veel gevallen kunt u beroep aantekenen tegen een uitspraak van de rechtbank. Dit moet echter binnen een bepaalde termijn gebeuren. Bespreek met uw advocaat of beroep zinvol is in uw situatie.

De duur van een strafzaak hangt af van de complexiteit, de rechtbank en eventuele beroepstrajecten. Een eenvoudige zaak kan enkele maanden duren, terwijl complexe zaken jaren in beslag kunnen nemen.

De straf hangt af van het type misdrijf en kan variëren van een geldboete en werkstraf tot een gevangenisstraf. Uw advocaat kan u adviseren over de mogelijke gevolgen van uw zaak.

Als verdachte heeft u het recht om te zwijgen, juridische bijstand te krijgen, inzage in uw dossier te vragen en in beroep te gaan tegen een veroordeling. Uw advocaat kan u begeleiden bij het uitoefenen van deze rechten.

Ja, in bepaalde gevallen kunt u een strafblad laten wissen via een procedure van herstel in eer en rechten of door verjaring van de feiten. Uw advocaat kan nagaan of dit mogelijk is in uw situatie.

De kosten van een strafrechtadvocaat variëren per zaak en hangen af van de complexiteit, de duur van de procedure en de ervaring van de advocaat. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor pro-Deo bijstand.